Kijk live, ga backstage, ontdek XITE of win prijzen
Beyoncé & Jay Z - 'Crazy In Love'

Beyoncé en Jay-Z zijn een echt power couple. Met hun nieuwe album ‘Everything Is Love’ en de prachtige video ‘APESHIT’ hebben zij zichzelf weer overtroffen. Maar hun liefde en collabs zijn niet van gisteren. Ga daarom mee terug in de tijd. We gaan terug naar het jaar 2003 toen de eerste videoclip ‘Crazy In Love’ van de lovebirds uitkwam (15 jaar geleden alweer WOW). Meer weten over deze iconische video? Lees dan verder!

Lovestory
Het was hun eerste samenwerking en werd meteen een hit. Queen B en Jay-Z waren al aan het daten toen zij de collab voor ‘Crazy In Love’ aangingen. Hun eerste dans was tijdens de opnames van de video en ze waren zeker weten gek op elkaar! In 2008 trouwden Beyoncé en de 12 jaar oudere Jay-Z met elkaar. Momenteel hebben ze zelfs 3 kinderen en het album ‘Everything Is Love’ gemaakt! #CoupleGoals

De Track
De typische sound van de track is gesampled uit het jaren ‘70 nummer ‘Are You My Woman (Tell Me So)’ van Chi-lites. Dit groovy disco nummer heeft Bey omgetoverd tot een sexy R&B hit.

De producer Rich Harrison heeft alle instrumenten van de song zelf ingespeeld, zelfs de conga’s. Hij had al langer het idee om het nummer ‘Are You My Woman’ te samplen maar bewaarde zijn idee voor een bijzondere artiest. Beyoncé leek hem de perfecte kandidaat! Hij liet de beat aan haar horen maar zij was niet meteen verkocht. Vooral omdat de hoorns in de track misschien iets te ‘retro’ zouden zijn voor de 21e eeuw. Bey gaf Harrison 2 uur om de song te finishen en hij schreef in die tijd alle teksten, op de bridge na, zoals we deze vandaag de dag kennen. De credits voor de bridge gaan naar B, Harrison liet haar deze namelijk zelf schrijven.

Dat Jay-Z meewerkte aan de track was een last-minute toevoeging. De nacht voordat ze haar album vrijgaf vroeg Queen B om Jay zijn hulp.

‘Crazy In Love’ is het enige nummer in 2003 die op nummer 1 stond in de charts van de USA én in die van UK! In Nederland behaalde het nummer de 2e plek in de hitlijsten.  

De Video
“It celebrates the evolution of a woman. It is about a girl who is at the point of a relationship. She realizes that she is in love, she is doing stuff she would not normally do but she does not care. It does not matter she is just crazy in love.” Dit vertelt Beyoncé over het concept van de video in MTV’s Making The Video.

Beyoncé heeft veel dansmoves in de video zelf gechoreografeerd. En als je oplettend bent, heb je vast gezien dat Carmit Bachar van The Pussy Cat Dolls in de video danst.  Hier de video:Prijzen
Met deze banger heeft Bey veel prijzen binnengeharkt! Zo won ze in 2003 een MTV Europe Music Award voor Best Song en twee Grammy’s voor Best Rap/Sung Collaboration en Best R&B Song in 2004.  

FUN
FACTS