Kijk live, ga backstage, ontdek XITE of win prijzen
Icons: OutKast – Hey Ya!

Wat zeggen bepaalde muziekvideo’s over een tijdperk en waarom doen sommige muziekvideo’s er nog steeds toe? In ‘Icons’ zetten we iconische muziekvideo’s in de schijnwerpers en gaan we hier dieper op in. Met dit keer: OutKast - Hey Ya!

Hey Ya! is een nummer van OutKast dat verscheen in 2003. Het is de eerste single die André 3000 en Big Boi uitbrachten van het dubbelalbum Speakerboxxx/The Love Below.

 
Het nummer
André 3000 begon met het schrijven van Hey Ya! eind 2002. De groep OutKast stond destijds vooral bekend om hun typische hip-hop stijl, maar voor dit nummer liet André zich inspireren door onder andere The Ramones en The Smiths, en pakte hij de gitaar erbij. Hey Ya! bestaat uit slechts vier akkoorden, wat ook de eerste akkoorden waren die André kon spelen op een gitaar.
Voor velen staat Hey Ya! bekend als een van de beste nummers uit de 00s. Het vrolijke uptempo lied roept direct een nostalgisch gevoel op en stilstaan is geen optie. Maar is het nummer wel zo vrolijk? André 3000 beschrijft in het nummer de sfeer rondom relaties in de jaren 2000. Volgens de zanger blijven sommige partners niet bij elkaar omwille van de liefde, maar omdat anderen eenmaal zeggen ''jullie horen bij elkaar''. Maar ook vanuit de angst om niet alleen te zijn. Kortom, mensen zitten soms in relaties waarin ze eigenlijk niet gelukkig zijn.
 
''If what they say is ''Nothing is forever'', then what makes love the exception? / So why oh why are we so in denial when we know we're not happy here?''

Ondanks André's pleidooi om je eigen weg te gaan als je gevoelens voor je partner verdwenen zijn, krijgt hij niet de indruk dat mensen naar hem luisteren. Dit horen we ook terug in de songtekst net voordat het vrolijke refrein wordt ingezet:
 
‘Y’all don’t want to hear me, you just want to dance.’
 

De muziekvideo
In de muziekvideo speelt André 3000 alle acht leden van de fictieve band genaamd The Love Below. De band bestaat uit onder andere de drummer Dookie, de bassist Possum Jenkins en het trio van zangers genaamd The Love Haters. Voor de opnames van de video moest André elk bandlid drie keer spelen zodat ieder personage vanuit verschillende hoeken gefilmd kon worden.
De muziekvideo is geïnspireerd op het eerste live optreden in de US van The Beatles tijdens The Ed Sullivan Show in 1964. Wanneer Johnny Vulture, de gitarist van The Love Below, wordt geïntroduceerd in een close-up staat er onder zijn naam ‘yes ladies, he’s still single’. Dit is een directe referentie naar het optreden van The Beatles, waarin een close-up van John Lennon wordt ondertiteld met ‘sorry girls, he’s married’.
Het hysterische publiek gecombineerd met het energieke optreden van The Love Below weerspiegelt de tekst van het nummer. Terwijl André 3000 een belangrijke boodschap probeert over te brengen, is het publiek te druk bezig met dansen in plaats van luisteren.


Awardwinning
Hey Ya! werd een nummer-één-hit in meerdere landen en de band heeft voor de muziekvideo diverse awards in de wacht gesleept: o.a. Video of the Year (MTV & BET 2004) en Best Hip-Hop Video (MTV 2004). Check de muziekvideo hieronder.

 

 

FUN
FACTS