Kijk live, ga backstage, ontdek XITE of win prijzen
Icons: Jamiroquai - Virtual Insanity

Wat zeggen bepaalde muziekvideo’s over een tijdperk en waarom doen sommige muziekvideo’s er nog steeds toe? In ‘Icons’ zetten we iconische muziekvideo’s in de schijnwerpers en gaan we hier dieper op in. Met dit keer: Jamiroquai - Virtual Insanity.

Virtual Insanity is een nummer van de Britse band Jamiroquai. Het werd uitgebracht als tweede single van hun derde studioalbum Travelling Without Moving in 1996. Een maand later bracht de band de muziekvideo uit en mede dankzij de iconische video bestormde Virtual Insanity wereldwijd de hitlijsten.

 

Het nummer
Eind jaren 90 staan bekend om de beginjaren van het massale gebruik van het internet. De tekst van het nummer bevat een soort waarschuwing voor het gevaar om ondergedompeld te raken in virtual reality, wat uiteindelijk kan leiden tot krankzinnigheid, oftewel Virtual Insanity
Fun facts: Op het nummer zijn delen te horen van Jocelyn Brown’s post-disco hit Somebody Else’s Guy uit 1984. Daarnaast wordt er aan het begin van het nummer een sample gebruikt uit de film Alien die uitkwam in 1979.

 

De muziekvideo
Op het eerste oog lijkt de muziekvideo, geregisseerd door Jonathan Glazer, vrij eenvoudig. Je ziet voornamelijk de lead singer Jason Kay dansend in een witte ruimte met een grijze vloer. De koude kleuren van de set in combinatie met de lege ruimte is een weerspiegeling van de leegte die zou ontstaan als we beheerst worden door technologie.
Wat de muziekvideo zo bijzonder maakt, is dat het lijkt alsof de vloer beweegt terwijl de rest van de ruimte stil staat. Niets is minder waar, want het is namelijk andersom. De hele set staat op wielen en de camera zit vast aan een wand. De set wordt verschillende kanten opgeduwd wat de illusie wekt dat alleen de vloer beweegt.

 

Award winning
De optische illusie gecombineerd met Kay’s dansmoves en de verborgen boodschap maken Virtual Insanity een van de meest memorabele muziekvideo’s uit de jaren 90. De muziekvideo werd uiteindelijk maar liefst 10 keer genomineerd voor de MTV Video Music Awards in 1997. Van de 10 nominaties werden er vier prijzen gewonnen waaronder voor Best Video of the Year en Breakthrough Video. Daarnaast stond de muziekvideo op nummer negen in een peiling over baanbrekende muziekvideo’s. Check de muziekvideo hieronder:

 

FUN
FACTS