Kijk live, ga backstage, ontdek XITE of win prijzen
Extase: een video met veel betekenissen

De nieuwe muziekvideo van Akwasi is iets waar je niet omheen kan. Met ‘Extase’ maken de makers een statement tegen xenofobie, de angst voor vreemden. Deze boodschap wordt duidelijk gemaakt met veel verschillende beelden, waarin thema’s zoals de asielzoekersproblematiek, het immigratiebeleid, stereotyperingen en de seksualisering van de zwarte medemens centraal staan. Wij spraken Akwasi over alle achterliggende betekenissen van Extase. Dit is wat hij met ons deelde.



Wanneer de clip begint af te spelen, word je gelijk geconfronteerd met een nogal duidelijke boodschap:

Deze uitspraak drukt gelijk een duidelijke stempel op de betekenis van de clip. Vanaf het eerste moment weet je dat de makers met een belangrijk verhaal komen. 

Dat xenofobie een thema is dat niet populair is bij velen, wordt ons verteld in het tweede shot. Hierin zie je 3 wit geschminkte mannen, met tussen hen een onherkenbare Akwasi, die draagt namelijk een olifantenhoofd. Akwasi: “Deze scène verwijst naar het Engelse gezegde: having an elephant in the room. Iedereen kan het er over hebben, maar niemand wil het er over hebben.” 


Volgens de makers is dat wat er aan de hand is. Xenofobie is een thema dat vermeden wordt; het is tijd dat we er over gaan praten. Dit beeldt hij uit door zichzelf te plaatsen achter meerdere microfoons. Hij pakt daadwerkelijk het moment om zijn mening te uiten. Later in de videoclip is hij te zien met nog meer ‘Akwasi’s’ achter hem, waarmee hij zijn gedachtegoed letterlijk laat zien. Akwasi: “Ik denk voor 1, maar ik spreek voor 5.” 

In de muziekvideo worden vele thema’s aangehaald. Elk ander shot heeft zijn eigen verhaal. Neem bijvoorbeeld het shot waarin de mond van een man is afgetaped. Deze man, Akwasi zijn oudere broer, verwijst naar een recente gebeurtenis is een Amerikaanse rechtbank, waarin de mond van de zwarte verdachte werd dichtgetaped door een witte rechter, een voorbeeld waarmee de rassenverhouding in Amerika aan de kaak wordt gesteld. In een andere scène is een jonge vrouw in beeld, half met haar gezicht onder water zien. Dit verwijst naar het aantal vluchtelingen die de oversteek naar Europa niet redden. 


Een andere boodschap die de makers naar voren willen brengen, is dat we allemaal gelijk zijn. De twee scènes waarin we Akwasi zijn neefje zien met een klassiek Zeeuws kapje op, gevolgd door 2 vrouwen op een fiets, laat zien dat het niet uitmaakt welke huidskleur je hebt. We zijn allemaal Nederlanders.


Akwasi: “De mensen om mij heen horen mij wel, maar er wordt niet geluisterd.” Dat komt duidelijk naar voren wanneer je hem zelf ziet staan tussen een groepje zittende mensen, een beeld dat wat wegheeft van een praatgroep. Hij begint rustig, maar na een tijdje knapt ook zijn ballon en gaat het er wat ruiger aan toe. “Ik ga mij echt niet meer inhouden.”

De video eindigt met een shot van 3 generaties bij elkaar, allemaal opgegroeid of opgroeiend in de Bijlmer. Dit beeld staat voor hoop, hoop dat de volgende generatie in een omgeving terecht komt die meer luistert, maar bovenal wilt leren. Dat is waar het volgens de makers écht over gaat; blijven leren. Leren naar elkaar te kijken, te luisteren en te begrijpen. Hopelijk is het herhalen van dit duidelijke statement daarna niet meer nodig. Akwasi: “Dit is een nieuwe fase.” 

FUN
FACTS